November 21, 2023 - TARAFINDAN Yönetici

Para zekası" veya "para zihniyeti" nedir?

Para zekası" veya "para zihniyeti" nedir?


Para zekası" veya "para zihniyeti", bir kişi para, hizmet ve finansal büyüme odaklı tutumlarını ve inançlarını ifade eder. Bireylerin kişilerarası çatışmalar sırasında duygularını ele alma biçiminin, ilişkinin sonuçları üzerinde önemli sonuçları vardır. Para politikası, bir kişinin para durumu düşünce biçimi, para ile ilişki ve maddi başarının nasıl yaklaştığını birçok faktör içerir. İşte para birimlerinin temel çözümleri seçenekleri:


1. Sabit Zihniyet vs. Büyüme Zihniyeti:


Carol Dweck'in geliştirdiği sabit yetenek ve büyüme bölümleri kavramları, para kişiliklerinin özelliklerini önemli faktörlerden biridir. Sabit zihniyet sahibi insanlar, parasal sınırlardaki kaynakların genişletilerek, finansal başarılarının büyütülemeyeceğine inanabilirler. Büyüme yeteneğine sahip olanlar, finansal başarıyı öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenek olarak görürler.


2. Olumsuz İnançlar ve Kısıtlamalar:


Para durumunu, kişinin para durumunun olumsuz etkilerini ve kısıtlamalarını içerir. Örneğin, "Para kazancı kötüdür" veya "Para her şey değildir, mutluluk getirmez" gibi inançlar, bir kişinin finansal olarak erişmesini engelleyebilir.


3. Fırsatları Tanıma Yeteneği:


Bir kişinin parasal yeteneği, finansal fırsatları karlılaştırma ve değerlendirme yeteneği olabilir. Ürünlerin bir para birimine sahip olanlar, fırsatları daha iyi görme ve kullanmamaktadırlar.


4. Finansal Planlama ve Tasarruf:


Para düzeni, bir kişinin finansal planlaması, bütçeleme ve tasarruf yeteneklerini şekillendirebilir. Finansal açıdan başarılı olmak isteyenler, düzenli disiplinli ve güdülü olabilirler.


5. Risk Toleransı:


Para rejimi, bir kişinin finansal risklerine karşı nasıl bir tutum sergilediğini de yansıtabilir. Bazı insanlar daha fazla risk almaya ve yatırım yapmaya istekliyken, diğerleri daha güvenceye dayalı ve riskten kaçınan bir yöntemi benimseyebilirler.


Hepimiz farklı şekilde kablolanmışızdır. Tutkularımız, korkularımız ve hayallerimiz farklıdır. Ve para kelimesini duyduğumuzda, hepimizin de benzersiz düşünceleri ve duyguları vardır.


Yıllardır insanlara kişisel finans konusunda koçluk yapıyorum. Tekrar tekrar öğrenmeye başladığım şey, aileden aileye, şudur: Parayla başarılı olup olmadığınız bilgi, IQ veya matematikte ne kadar iyi olduğunuzla ilgili değildir, bu davranışla ilgilidir.


Para kişiliği, bireysel deneyimler, eğitim, aile geçmişi ve kültürel faktörler gibi birçok faktörden etkilenebilir. Ancak, bu finansal istikrarın sağlanması ve bu nedenle birçok insan, olumlu bir para becerisini geliştirmek ve finansal olarak kazanmak için çaba harcarlar. Paranızın zekasını geliştirmek için kişisel gelişim, eğitim ve finansal planlama ile çalışabilirsiniz.


"Kişisel finans yüzde 80 davranış ve sadece yüzde 20 kafa bilgisidir." Bu nedenle, borçtan kurtulmak için kanıtlanmış planımız, size bir sürü sayı ve formül atmadan, davranışınızı değiştirmeye dayanır.

Görüyorsunuz, sorun para değil. Kendiniz hakkında bilmediğiniz şey ve yaptığınız şeyi neden yaptığınız sorundur.


İNAN VE BAŞAR: 


Sağlıklı Para Zihniyeti olanlar şuna inanır:


Harcama yapma özgürlüğüne sahibim, ancak kendime satın almamam gerektiğini de söyleyebilirim. 

Sıkıntı çekenlere cömertçe yardım etmekten zevk alıyorum. 

Başkalarıyla kendimi karşılaştırmam gerekmiyor. 

Mali hedeflerime ulaşmak mümkün. 

Irkınız, dininiz ve gelir seviyeniz ne olursa olsun, kendi başarımı yaratma gücüne sahibim. Bazı insanların hikayelerinde diğerlerine göre daha büyük engeller olabilir, ancak sadece inanmak ilk adımdır. 

Davranışlarım inançlarımı takip edecektir, bu da iyi alışkanlıklara bağlı kalmayı kolaylaştırır. Zamanla, tüm perspektifim daha iyi bir hal alacaktır.


Özfarkındalık, para kazanmanın, Para da Öz Farkındalık Kazanmanın Anahtarıdır.


Para kazanmak için özfarkındalığı geliştirmeye, özfarkındalığı geliştirmek için de parasal olarak planlama ve doğru alışkanlıklar geliştirmeye ihtiyacımız var. Para kazanma güdümüz bizi daha kendini tanımaya gerek duyan insanlar haline getirebilir. Bizi hayatın anlamı ve ona kattığımız duygular konusunda bilinçlendirebilir.


Kendinizi daha iyi tanıdığınızda, kendi zihninizin, düşüncelerinizin ve iradenizin gücünden yararlanabilir ve en sağlıklı versiyonunuz olmak için kalıcı değişiklikler yapabilirsiniz.


Öz farkındalık inanılmaz derecede değerlidir. Sokrates, "İncelenmemiş hayat yaşamaya değmez" dedi. Tüm hayatımızı masaya hangi güçlü yönleri, zayıf yönleri, algıları ve eğilimleri getirdiğimizi öğrenmeden yaşarsak, asla büyüyemeyiz. Ve paramızla da asla gerçek bir dönüşüm yaşamayacağız.


Son on yılda, insanlara paralarıyla koçluk yaparken bu şeylerin gerçek hayatta oynadığını gördüm. Neden böyle davrandığınızın kökenine inmek istiyorsanız - neden harcadığınızı, tasarruf ettiğinizi, borç kullandığınızı ve daha fazlasını - parayı görme şeklinizin arkasındaki zihniyeti öğrenmelisiniz.


0 SEPETİM
0 TL